Evropan Babiš: členství v EU je pro nás životně důležité, czexit by byl katastrofa

ČTK

lup

Pro Česko je členství v Evropské unii životně důležité a odchod by znamenal katastrofu. Na přednášce na Vysoké škole ekonomické (VŠE) to dnes řekl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Zároveň vyzval k reformě EU, mimo jiné k odpolitizování Evropské komise a k dokončení vnitřního trhu. Odmítl také zavedení eura v Česku, země společnou evropskou měnu podle něj nyní nepotřebuje.

"Jsme v jiné situaci než Británie, pro nás czexit by byla katastrofa," řekl Babiš na přednášce, na kterou dorazily zhruba tři stovky studentů. Připomněl, že Česko vyváží do zemí EU asi čtyři pětiny svého exportu. Zároveň unie podle něj přispěla k míru a usnadnila cestování.

Babiš ale zároveň řekl, že unie potřebuje reformu. Podle něj dosud plně nefunguje volný pohyb služeb, omezení jsou i při volném pohybu osob, což by se mělo změnit. Stojí také o silnější postavení členských států na úkor Evropské komise. "Ta by měla být nějaký obslužný orgán pro členské státy," řekl. Zároveň by se podle Babiše neměly záležitosti v EU prosazovat proti vůli některých států, protože to pak podle něj posiluje odpor k unii jako celku.

sinfin.digital