Itálie přestane být bezproblémovou, migrační politika přitvrdí, říká pro INFO.CZ Mejstřík

Eliška Kubátová

Dva měsíce po volbách směřují vítězné strany v Itálii k sestavení nové vlády. Ještě začátkem týdne to vypadalo, že se v zemi schyluje k předčasným volbám, teď se však začíná rýsovat nová vláda Hnutí pěti hvězd s protiimigrační Ligou. Otěže nad vedením třetí největší ekonomiky eurozóny tak zřejmě převezmou dvě antisystémové protestní strany, které razí silnou protievropskou rétoriku. „Itálie přestane být ‚bezproblémovou‘ zemí, která se s dalšími velkými zeměmi unie – s Francií nebo Německem – vždy nějak domluvila,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ odborník na italskou politiku Martin Mejstřík, podle kterého ale tamní vláda nebude mít dlouhého trvání.

V Itálii se začíná rýsovat vláda složená z protestního Hnutí pěti hvězd a protiimigrační Ligy. Ještě před necelým měsícem rozhovory těchto stran ztroskotaly kvůli kontroverznímu expremiérovi Berlusconimu. Je podle vás překvapivé, že spolu jednají znovu?

Nic jiného jim nezbylo. Prezident Sergio Mattarella dal stranám ultimátum, že pokud se nedohodnou, jmenuje nějakou úřednickou vládu, případně zemi dovede k předčasným volbám. A pokud nechtěly něco takového připustit, nezbylo jim, než se dohodnout.

Mohou se jednání o koalici ještě na něčem zadrhnout, nebo to je poté, co Berlusconi tento týden ustoupil, „hotová věc“?

Je tam celá řada otázek, na kterých se to může zaseknout. Ale myslím si, že když se teď strany začaly domlouvat, v nějaké formě tu vládu sestaví. To, jakým způsobem pak bude fungovat, je věc druhá, ale myslím, že v blízkém časovém horizontu se asi domluví. Ani jedna z těchto dvou stran totiž nechce variantu, která by ohrozila jejich mocenský vliv.

Co vypovězení dohody s Íránem znamená pro EU? Napětí vztahů s USA, svou roli bude hrát i brexit

sinfin.digital