Merkelová dostala od františkánů cenu míru. Vyzdvihla EU, varovala před populisty a stereotypy

ČTK

lup

Německá kancléřka Angela Merkelová obdržela od františkánského řádu ocenění za úsilí o smír a mírové spolužití v Německu i v Evropě. V děkovném projevu v bazilice svatého Františka ve středoitalském městečku Assisi hovořila o nezbytnosti většího úsilí k prosazování míru ve světě.

"Cesta k míru a usmíření je často možná jen díky velkému úsilí a houževnatosti. Jen zřídka leží zcela jasně přímo před námi," řekla Merkelová. V projevu se kriticky zmínila i o rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa jednostranně vypovědět mezinárodní jadernou dohodu s Íránem. Tento krok USA podle německé kancléřky situaci na Blízkém východě jen vyhrotí.

Ve svém proslovu Merkelová vyzdvihla také význam Evropské unie jako mírového projektu. "Když si připomeneme proměnlivé dějiny našeho kontinentu, tak nám musí být jasné, jaké štěstí dnes máme," řekla. Zopakovala rovněž slova někdejšího předsedy Evropské komise Jacquese Delorse: "Pokud se nám nepodaří dát Evropě duši, spiritualitu a význam, pak tuto hru prohrajeme."

sinfin.digital