EU se chce za každou cenu držet jaderné dohody s Íránem, Trumpovým hrozbám navzdory

ČTK, raz

Evropská unie se soustředí na udržení stávající jaderné dohody s Íránem i poté, co se Spojené státy rozhodly od ní odstoupit. Novinářům to dnes řekla mluvčí unijní diplomacie Federica Mogheriniová v souvislosti s chystaným úterním jednáním ministrů zahraničí trojice unijních signatářů dohody, tedy Británie, Francie a Německa, s jejich íránským kolegou Mohammadem Džavádem Zarífem.

„Mohu potvrdit, že v danou chvíli se držíme existující dohody,“ poznamenala mluvčí. Se Zarífem chtějí Boris Johnson z Británie, Jean-Yves Le Drian z Francie a Heiko Mass z Německa spolu s šéfkou unijní diplomacie Federicou Mogheriniovou hovořit právě o tom, jak s dvanáct let domlouvanou dohodou dál poté, co se americký prezident Donald Trump rozhodl jí vypovědět.

4964725:article:true:true:true

Evropská unie opakovaně zdůrazňuje, že smlouvu uzavřenou za Trumpova předchůdce Baracka Obamy pokládá za klíčovou pro svou vlastní bezpečnost i pro situaci v regionu. Trumpovi a jeho administrativě vadí, že dohoda se týká jen íránského jaderného programu a neřeší kontroverzní roli Teheránu v oblasti či třeba balistický program země.

Co vypovězení dohody s Íránem znamená pro EU? Napětí vztahů s USA, svou roli bude hrát i brexit

sinfin.digital