Do čela zakládající země EU poprvé míří protiunijní populisté. Itálii i Brusel čekají těžké časy

Eliška Kubátová

Frustrovaní italští voliči v březnu rozhodli a tady je výsledek – vlády třetí nejsilnější ekonomiky eurozóny se s největší pravděpodobností ujme koalice protestního Hnutí pěti hvězd a protiimigrační Ligy. Do čela jedné ze zakládajících zemí unie tak poprvé v historii míří euroskeptická vláda populistů, která může minimálně z pohledu některých „nadělat paseku“. Jiná šance, jak se vyhnout předčasným volbám, ale v současnosti není.

Ještě v roce 2013 získala separatistická Liga severu pouhá čtyři procenta hlasů, hlavním překvapením tehdejších parlamentních voleb se stal úspěch populistického Hnutí pěti hvězd (M5S) s komikem Beppem Grillem v čele. Od té doby se ale mnohé změnilo.

Z regionální Ligy severu se stala celonárodní krajně pravicová strana s výraznou protiimigrační a euroskeptickou rétorikou a otěže nad vedením M5S převzal Luigi Di Maio, který se bezútěšně snažil voliče přesvědčit, že je jeho hnutí důvěryhodné a je ochotné po volbách jednat o koalici, což v minulosti striktně zavrhovalo.

Sliby šéfa M5S i Ligy Mattea Salviniho, který se kromě protiimigrační rétoriky zaměřil i na drobné podnikatele, jimž sliboval snížení daní, na frustrované voliče zafungovaly. A zatímco Liga získala hlasy především na severu, Hnutí pěti hvězd přilákalo voliče hlavně na jihu, který dlouhodobě sužuje vysoká nezaměstnanost. „Z Itálie, jedné z nejvíce proevropských zemí, se stal euromorous a euroskeptik,“ komentoval výsledek voleb politolog Marc Lazar pro deník Le Monde.

Itálie přestane být bezproblémovou, migrační politika přitvrdí, říká pro INFO.CZ Mejstřík

sinfin.digital