Babiš před summitem EU v Sofii: Evropa chce řešit migraci jinak než v roce 2014

ČTK

mst

Nálada v Evropě je ohledně řešení migrační problematiky nyní úplně jiná než byla v roce 2014, míní český premiér Andrej Babiš. Novinářům to řekl před odletem na summit EU do Sofie. Poznamenal také, že nynějšímu bulharskému předsednictví se nepodaří dojednat pro všechny země Evropské unie přijatelný kompromis reformy unijního azylového systému.

„Je názor, že to nedopadne, že se to posune až na rakouské předsednictví,“ řekl předseda vlády ČR. Základní spor je od května 2016, kdy Evropská komise debatu odstartovala zveřejněním svého návrhu změn, stále stejný - země ze středu a východu společenství odmítají jakoukoliv formu povinného přerozdělování migrantů mezi ostatní státy EU, pro některé jiné země, třeba z jihu unie je to ale naopak zásadní součást změn.

Šéfové států a vlád unie dali diplomatům a ministrům čas do červnového summitu EU na nalezení kompromisu přijatelného pro všechny. Ten se nepovedlo zajistit už několika předchozím předsednickým zemím, přesto bulharští diplomaté o tématu vedou intenzivní jednání. Podle diplomatických informací ČTK ale nebyla ani poslední podoba návrhu z tohoto týdne například pro Maďarsko přijatelná.

Nejde o boj dobra se zlem. Skripal měl být mrtvý, britské verzi nevěřím, říká Šándor

sinfin.digital