Je skandální, jak se Británie staví k Čechům, kteří tu pracují, říká pro INFO.CZ britský europoslanec

Lucie Bednárová

Vystoupení Spojeného království z EU je noční můrou, kterou odnese nejen ostrovní ekonomika, ale především mladí Britové. Těm brexit ztíží volný pohyb po Evropě a žít a pracovat na kontinentu už nebude tak snadné, jako tomu bylo v případě několika generací Britů před nimi. Britská vláda se navíc v jednáních o podmínkách brexitu nezachovala správně k milionům lidí z jiných zemí EU včetně Česka nebo Slovenska. „Z postojů proti cizincům z jiných států EU je mi zle a nechci s tím mít nic společného,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ britský europoslanec z Konzervativní strany Charles Tannock, který se považuje za oddaného Evropana a hlasitě vystupuje proti brexitu.

Říká se o vás, že jste jedním z nejvíce proevropsky smýšlejících konzervativců v Evropském parlamentu. Co si pod tím můžeme představit?

Je pravda, že jsem vůči Evropě asi nejotevřenější. Nicméně jsem o to nijak zvlášť neusiloval a už vůbec to nebylo součástí mého kariérního plánu. Navíc se ani nebudu moct účastnit příštích voleb do Evropského parlamentu (proběhnou na konci května 2019, tj. v době, kdy Spojené království už nebude členem EU; pozn. redakce). Prostě to tak nějak vyplynulo.

Jaký je tedy váš vztah k EU?

Vyrůstal jsem v Evropě a věřím, že EU je projekt, který přinese mír, prosperitu a bezpečnost. Myslím si, že odchod mé země z unie je sebezničující krok a nic dobrého z něho nevzejde. Kampaň na podporu brexitu byla založena na prazvláštní sérii chybných slibů a čistých lží. A nyní se navíc ukazuje, že to byly manipulace. Já pocházím z Londýna, kde žije milion občanů EU a je tam i velká česká komunita. Londýn hlasoval pro setrvání v EU, a já mám proto v tomto ohledu čisté svědomí.

Od sběračů jahod po učitele Oxfordu. Na brexit doplatí ekonomika i školství, lidé odchází už dnes

sinfin.digital