Naději na členství v EU má Albánie, Bosna i Kosovo. V Sofii začal summit o vztahu unie a Balkánu

ČTK

raz

V bulharské metropoli začal summit Evropské unie se zeměmi západního Balkánu, tedy Albánie, Bosny a Hercegoviny, Srbska, Černé Hory, Makedonie a Kosova, o jejich unijní perspektivě. Eurokomisař pro sousedskou politiku a rozšíření Johannes Hahn při příchodu na jednání novinářům řekl, že každý z těchto států má naději na členství, cesta k jeho dosažení je ale pro každou západobalkánskou zemi jiná.

Na dotaz novinářů, zda bude moci Srbsko s Černou Horou, které v přibližování k EU nejvíce pokročily, dosáhnout členství již v roce 2025, Hahn řekl, že tento termín je ambiciózní, ale možný. Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová při příjezdu do sofijského Národního paláce kultury, kde se vrcholná schůzka koná, prohlásila, že unie je otevřená všem, kdo sdílí její hodnoty.

Summit, který je od setkání v Soluni v červnu 2003 první podobnou schůzkou, se bude zabývat nejen hospodářským a politickým propojováním balkánského regionu s evropským blokem, ale i společným bojem proti terorismu, nelegální migraci a bezpečnostní spolupráci včetně té kybernetické.

sinfin.digital