Jen čtvrtina Čechů ví, kdy jsou volby do europarlamentu. Vede je k nim migrace a terorismus

Lucie Bednárová

Téměř čtvrtina oslovených Čechů uvedla správně datum, kdy se příští rok budou konat volby do Evropského parlamentu. Zájem o ně ale má pouze 21 % dotázaných, zatímco na celoevropské úrovni téměř jedna polovina respondentů. Češi si jako hlavní téma voleb představují bezpečnost – v průzkumu, který si nechal zpracovat Evropský parlament, uvedli coby stěžejní témata boj s terorismem, přistěhovalectví nebo ochranu vnějších hranic. V Evropě obecně rezonuje ještě nezaměstnanost mladých lidí a ekonomický růst.

Přesně za rok začnou probíhat po celé evropské sedmadvacítce (Spojené království už nebude členem EU) volby do Evropského parlamentu. Zpravidla platí, že volební účast při tomto volebním klání bývá nižší než v případě, kdy se volí zástupci do národních parlamentů. V posledních volbách, které proběhly v roce 2014, dosáhla volební účast něco málo přes 43 %. V České republice volilo 19,5 procenta voličů, což je druhá nejnižší účast v EU – hůře na tom bylo už jen Slovensko.

Z průzkumu Eurobarometru, který probíhal po celé Evropě v dubnu letošního roku, vyplynulo, že téměř čtvrtina dotazovaných Čechů ví, kdy eurovolby proběhnou. Na celoevropské úrovni správně odpověděla třetina respondentů. Zájem o tyto volby ale prokázalo jen 21 % Čechů, zatímco v Evropě téměř jedna polovina dotazovaných. To, že půjde k volbám, považuje za pravděpodobné 27 % dotázaných Čechů.

Vřelé vztahy Itálie a Ruska s euroskeptickou vládou posílí. Může sejmout protiruské sankce?

sinfin.digital