Muž, kterému mafie zavraždila bratra i „strůjce největší politické krize“ v Itálii. Kdo je Sergio Mattarella?

Lucie Bednárová

Itálie prochází pravděpodobně největší politickou krizí za poslední dekády a na podzim ji nejspíše čekají předčasné volby. Někteří Italové z toho viní prezidenta země Sergia Mattarellu, který v neděli odmítl schválit na postu ministra financí euroskeptika Paola Savonu. Prezident se obával zahraničních reakcí a toho, že se Savona bude zasazovat o to, aby Itálie opustila eurozónu. Lidé na sociálních sítích vyhrožují Mattarellovi smrtí a populisté navrhují, aby byl prezident sesazen. Podle jiných ale hlava státu pouze plnila svou roli a zachovala se jako garant ústavnosti a proevropské orientace Itálie. Kdo je muž, kterému italská ústava nepřisuzuje silné pravomoci, ale nyní drží v rukou osud dalšího směřování jedné z největších ekonomik EU?

„Hanebnost“ a „nezodpovědnost“. Tak útok na italského prezidenta Sergia Mattarellu označují bývalí premiéři a velká jména italské politiky Matteo Renzi a Silvio Berlusconi. „V takovéto době je první povinností bránit úspory italského lidu a chránit naši zemi, rodiny a společnost,“ řekl Berlusconi. To přesně podle mnohých komentátorů a znalců italské politiky Mattarella udělal, když v neděli odmítl přijmout za ministra financí euroskeptického ekonoma Paola Savonu, kterého spolu s dalšími jmény v novém kabinetě navrhly populistické Hnutí pěti hvězd (M5S) a protiimigrační a euroskeptická Liga.

„Souhlasil jsem se všemi ministry kromě ministra financí. Návrh na tento post je okamžitým vzkazem do finančního světa, jestli mají Itálii důvěřovat, nebo se mít na pozoru. Požádal jsem o to, aby toto ministerstvo řídil uznávaný člověk z většinového politického proudu. Někdo, kdo nepodporuje linii, kterou koaliční strany tak často dávaly najevo, která může vést k vystoupení z eurozóny,“ prohlásil prezident.

Služební zákon štěpí ANO a ČSSD. Babiš by kvůli vládní koalici mohl novelu úplně stáhnout

sinfin.digital