Europoslanci schválili přísnější pravidla pro dočasnou práci v zahraničí. Čechům stoupnou náklady a přibude papírování

Info.cz

Lucie Bednárová

Pravidla pro vyslané pracovníky budou přísnější. Evropský parlament dal zelenou nové směrnici, která upravuje regule pro zaměstnance, které jejich domovská firma vyšle na časově omezenou dobu do zahraničí. Změny mají podle Bruselu přispět k větší sociální ochraně pracovníků a narovnání podmínek v Evropě. Podle českých europoslanců, kteří kontroverzní návrh kritizují od samého počátku, se něco takového nestane. České firmy se naopak musí připravit na vyšší náklady a administrativu. Reálně proto hrozí, že budou přicházet o zakázky, říkají.

„Stejná mzda za stejnou práci na stejném místě“. Tak Evropská komise ve zkratce nazvala nová pravidla, která představila před dvěma lety. Upravit stávající evropskou legislativu bylo podle ní nutné hlavně proto, aby se srovnaly podmínky v Evropě a zvětšila se sociální ochrana tzv. vyslaných pracovníků. Změnu pravidel v tomto duchu otevřeně prosazovaly některé západoevropské země v čele s Francií, Belgií a Nizozemskem, zatímco státy ze střední a východní Evropy to vnímaly jako snahu bránit se jejich konkurenci.

O přísnějších pravidlech pro tzv. vyslané pracovníky, tedy zaměstnance, které jejich firma pošle za časově omezenou prací do zahraničí, jednali několik měsíců unijní instituce a výsledný kompromis dnes prošel Evropským parlamentem.

Muž, kterému mafie zavraždila bratra i „strůjce největší politické krize“ v Itálii. Kdo je Sergio Mattarella?

sinfin.digital