Česko v příštích letech získá z unijních fondů míň. Peníze se přerozdělují i podle integrace migrantů

ČTK

lup

Česká republika bude moci z evropských fondů v rámci politiky soudržnosti v příštím finančním období 2021-2027 získat až 17,8 miliardy eur (asi 454 miliard Kč) v cenách roku 2018. Navrhuje to Evropská komise a pro Česko to představuje zhruba čtvrtinový pokles. Zástupci komise ve Štrasburku představili novinářům dnes odsouhlasenou podobu modernizované politiky soudržnosti pro příští víceleté finanční období.

Česko, které má v rámci Evropské unie dobrý ekonomický výkon a velmi nízkou nezaměstnanost, tak sice podle představ komise zůstane příjemcem evropských peněz z fondů určených na podporu chudších a zaostalejších reginů, obdrží ale asi o čtvrtinu méně než ve stávajícím finančním období.

Celková částka vyčleněná v budoucím víceletém rozpočtu unie na politiku soudržnosti je 373 miliard eur (přes 9,5 bilionu Kč) v závazcích. Převážná část investic z Evropského fondu pro regionální rozvoj a Fondu soudržnosti má být podle záměru EK určena na inovace, podporu malých firem, digitální technologie a modernizaci průmyslu. Podpořit by měla také přechod na nízkouhlíkovou a oběhovou ekonomiku a boj proti klimatickým změnám.

Ženete státní zaměstnance proti sobě, vyčítají odbory Babišovi. Kvůli platům chystají protest

sinfin.digital