Z deště pod okap. Itálie zažehnala politickou krizi, ale Evropu děsí dál. Ohrozit může i Česko

vkr

Pod italským dluhovým kotlem se v posledních dnech pořádně přitápí a brzy může být pořádně horko v celé Evropě. Vysoké zadlužení Itálie je totiž opět pod drobnohledem investorů poté, co se moci v zemi chopily dvě hlavní populistické strany - Hnutí pěti hvězd a Liga. Ty namísto pokračování v trendu úsporných opatřeních ve světle 2 bilionů eur vládního dluhu mají plnou náruč expanzivní fiskální politiky. Chtějí zavést nepodmíněný příjem či snížit věk odchodu do důchodu. Taková opatření však mohou ekonomicky položit nejen Itálii, ale i celou eurozónu. 

Nervozita na trzích byla tento týden všudypřítomná. Itálie se opět dostala do centra dění poté, co to vypadalo že po měsících politické nestability směřuje k předčasným volbám. Tento scénář se sice nakonec nenaplnil, nicméně uchopení moci hlavními populistickými stranami investory příliš neuklidnilo. 

Počet investorů, kteří si myslí, že během příštích měsících dojde k rozpadu eurozóny, tak v květnu vzrostl více než dvojnásobně na 13 procent. Když byli investoři dotazováni konkrétně na Itálii, 11.3 procenta se jich domnívalo, že země během příštího roku euroblok opustí. O měsíc dříve jich přitom na tuto otázku kývlo jen 3.6 procenta.

Itálie má nového premiéra: Přísahu složil právník a politický nováček Conte

sinfin.digital