„Takto neobchodují přátelé a spojenci.“ EU se zlobí kvůli americkým clům a slibuje odvetu

ČTK

pav

Americké rozhodnutí uvalit cla na dovoz oceli a hliníku z EU nedává podle šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera unii jinou možnost než řešit věc sporem u Světové obchodní organizace (WTO). Juncker, který dnešní krok administrativy prezidenta Donalda Trumpa označil za čistý a jasný protekcionismus, doplnil, že unie také uvalí dodatečná cla na nejrůznější dovoz z USA.

"Budeme bránit zájmy unie plně v souladu s mezinárodním obchodním právem," uvedl Juncker. Americký ministr obchodu Wilbur Ross oznámil, že USA začnou od pátku uplatňovat cla ve výši 25 procent na ocel a deset procent na hliník také na dovoz z Evropské unie, Kanady a Mexika.

Podle komisařky EU pro obchod Cecilie Malmströmové, která se do poslední chvíle snažila o zisk trvalé výjimky z amerických cel, je krok administrativy prezidenta Donalda Trumpa jednoznačně v rozporu s mezinárodně uznávanými pravidly. Unie dlouhodobě zdůrazňuje, že pokládá za absurdní zdůvodnění poplatků na dovoz z Evropy hrozbou americké národní bezpečnosti.

Amerika zavádí cla na dovoz hliníku a oceli z EU, Kanady a Mexika, potvrdil ministr obchodu

sinfin.digital