EU se připravuje na klíčovou reformu copyrightu. Europoslanci o ní budou rozhodovat za pár týdnů

Lucie Bednárová

Hlasování v Evropském parlamentu o reformě autorského práva v EU je na spadnutí. Podle zjištění redakce jej europoslanci ve výboru pro právní záležitosti (JURI) zařadili na své jednání, které je naplánováno na 20. – 21. června. Kdy bude o podobě reformy rozhodovat plénum, tedy všichni europoslanci, zatím není jisté. Ve hře stále zůstává možnost, že návrh nové legislativy bude finalizovat až nově složený Evropský parlament. Volby do něj se budou konat přesně za rok.

Původně se o moderním autorském právu v EU, které chce srovnat krok s měnícím se digitálním prostředím, mělo v právním výboru Evropského parlamentu hlasovat na začátku roku. Po měsících nejistoty to nyní vypadá, že k rozhodování konečně dojde. Podle informací redakce bude reforma copyrightu předložena poslancům k vyjádření na konci června – konkrétně na jejich řádné schůzi 20. a 21. června.

Jedním z hlavních důvodů „průtahů“ byla složitost a komplexnost nových pravidel – k návrhu se sešlo téměř tisíc pozměňovacích návrhů. Jak už v listopadu loňského roku v rozhovoru prozradil český europoslanec a předseda JURI Pavel Svoboda (KDU-ČSL/EPP), kromě toho za to mohly také personální změny na místě tzv. zpravodajů. Jejich úkolem je vypracovat zprávu k návrhu, ke které se poté vyjadřují ostatní europoslanci. „V rámci projednávání každého návrhu je třeba na úvod stanovit určitý harmonogram, který si ale určují sami projednávající, tedy zpravodaj a stínoví zpravodajové. Pokud dojdou k závěru, že potřebují více času, tento harmonogram změní,” uvedl Svoboda.

Česko zbohatlo a ztrácí nárok na peníze z EU. I tak dostane balík, říká pro INFO.CZ ekonom Zahradník

sinfin.digital