Plast ve vatových tyčinkách do uší jde nahradit, uklidňují paniku výrobci

ČTK

raz

Výrobci vatových tyčinek do uší nahradí v případě potřeby plast při jejich výrobě papírem. Takový produkt bude ale zřejmě mírně dražší. ČTK to řekl Petr Špaček, generální ředitel společnosti Melitrade, která prodává v Česku hygienické potřeby značky Linteo. Tyčinky jsou pro firmu doplňkovým sortimentem. Firma je dováží, podle Špačka má ale společnost úzké vazby na výrobce a je schopna z určité části výrobu ovlivňovat.

Evropská komise tento týden navrhla zákaz jednorázových plastových brček, nádobí, vatových tyčinek a některých dalších plastových výrobků na jedno použití. Jejich prodej má být zakázán, pokud existují dostupné a cenově přijatelné alternativy. Podle prvního místopředsedy komise Franse Timmermanse by měly členské země i Evropský parlament návrhy projednat přednostně tak, aby byly přijaty ještě před volbami do europarlamentu na jaře příštího roku.

"K obecnému vyjádření Evropské komise o celkovém zlepšení situace ohledně plastů, které zamořují planetu, se stavím kladně. Nicméně určitá rozhodnutí nejsou vždy ta nejšťastnější. Některé skupiny plastových výrobků se dají nahradit obratem, ale u některých skupin se alternativa nehledá jednoduše," uvedl Špaček.

Konkrétně v oblasti vatových tyčinek podle něj nicméně náhradní řešení najít lze. "Pod značkou Linteo jsme v dřívějších dobách již prodávali papírové vatové tyčinky. Zájem byl však velice nízký. Především proto, že tyčinka z papíru je dražší než plastová a obchodní partneři a potažmo zákazník nebyl vždy ochoten zaplatit vyšší cenu," podotkl ředitel.

sinfin.digital