Konec snahy: Bulharský návrh neuspěl, k dohodě na reformě azylové politiky EU nedošlo

ČTK, raz

Dva roky trvající vyjednávání členských zemí EU o reformě systému, kterým evropský blok řeší azylovou problematiku, bude pokračovat i ve druhé polovině letošního roku. Dnešní jednání ministrů vnitra v Lucembursku totiž ukázalo trvající hluboké rozpory mezi členskými státy unie. Krach snahy končícího bulharského předsednictví znamená, že o věci budou na summitu koncem měsíce hovořit šéfové států a vlád osmadvacítky. Ti nejspíš budou chtít, aby se věc pokusila uzavřít nastupují předsednická země, tedy Rakousko.

Právě summit loni v prosinci Sofii uložil, aby se snažila najít všeobecnou shodu členských států na věci, která země EU rozděluje už od chvíle, kdy Evropská komise návrh reformy takzvaného dublinského systému v květnu 2016 předložila. Možnost povinného přerozdělování žadatelů o azyl v případě krizové zátěže jedné z členských zemí ale ani z posledního bulharského kompromisu nezmizela, a materiál tak zůstal nepřijatelný pro země Visegrádské skupiny, tedy Maďarsko, Polsko, Česko a Slovensko.

Výhrady dnes ale měla z různých důvodů i řada dalších států, včetně Itálie, kde vládne nová, proti migraci i stávající podobě EU výrazněji zaměřená vláda, či v unii v mnoha ohledech klíčového Německa. Diplomaté tak připomínají, že za současného rozložení sil není jisté, zda zastánci bulharského návrhu mají vůbec k dispozici dostatečnou většinu pro případné hlasování.

Migrace
sinfin.digital