Krok k omezení dvojí kvality potravin: EK nabídla jednotnou metodiku k porovnávání složení

ČTK

mst

Evropská komise dnes nabídla orgánům členských zemí jednotnou metodiku k porovnávání složení a vlastností potravy prodávaných v různých zemích EU v podobných obalech. Je to krok k omezení praxe takzvané dvojí kvality potravin, na kterou si stěžovala ČR i další země ze středu a východu unie.

„Všichni občané EU musí mít pocit, že se s nimi zachází stejným způsobem a že jim jsou poskytovány poctivé a jasné informace o výrobcích, které kupují. Nesmí být klamáni podobnými obaly,“ poznamenala dnes komisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitele Věra Jourová.

Jednotná metodika doplňuje v dubnu představený návrh směrnice o nekalých obchodních praktikách, který dvojí kvalitu potravin jednoznačně zakazuje. Už loni v září státům komise připomněla, jaké existující evropské právní předpisy mohou pro řešení věci používat.

sinfin.digital