Škrty důchodů, změny v daních. Řecko schválilo poslední balík reforem a může se těšit na evropské miliardy

ČTK

lup

Řecký parlament schválil poslední balík reforem, které v rámci třetího a zároveň posledního záchranného programu požadovali věřitelé. Evropský stabilizační mechanismus (ESM) vzápětí oznámil, že jeho vedení schválilo uvolnění jedné miliardy eur (téměř 26 miliard Kč) pro Řecko. Proti reformám v centru Atén protestovalo asi 3000 lidí.

Schválené reformy zahrnují například snížení penzí či změny ve zdravotnictví a daňovém systému. Řecko by v srpnu mělo záchranný program po osmi letech opustit a začít si peníze normálně půjčovat na dluhopisových trzích, jak to činí i jiné státy. Situaci ale nebude mít lehkou: jeho dluh dosahuje 179,8 procenta hrubého domácího produktu (HDP), což je nejvíce v eurozóně.

Atény mají podle agentury Reuters zájem na tom, aby úspěšně prošly závěrečnou revizí dodržování reforem předepsaných věřiteli před zasedáním ministrů financí eurozóny, které se bude konat 21. června. To by mělo vést k uvolnění nových půjček asi za 12 miliard eur (309 miliard Kč) z třetího záchranného programu, jehož celková hodnota dosahuje 86 miliard eur.

Další vítězství pro Mayovou: Britská vláda přežila další hlasování o brexitu

sinfin.digital