Británie po brexitu už nebude jedničkou v technologiích, o její místo se hlásí Francie

Info.cz

bel

Londýn byl po dlouhou dobu globálním centrem moderních technologií a jedničkou v Evropě. To se po odchodu Spojeného království z EU, ke kterému má dojít za rok, nejspíš znatelně změní. Po pozici jedničky už nyní pošilhává například Francie, která sází na podporu umělé inteligence, rozvíjí centra pro startupy a snaží se přilákat co nejvíce zahraničních investic.

„V posledních deseti letech se toho udělalo hodně pro to, aby se Londýn stal centrem evropského technologického ekosystému. Ale brexit to všechno zastavil,“ řekl pro bruselský server Politico francouzský podnikatel Frédéric Court, který většinu své kariéry strávil v Londýně a stojí za celou řadou úspěšně se rozvíjejících startupů. „Tenhle moment se nyní přenesl do Francie. Je tu cítit větší tah na branku než v Londýně. Něco takového bylo ještě před dvěma lety nemyslitelné,“ dodává.

Podle pozorovatelů za to může několik faktorů. Předně to, že Británie se hekticky připravuje na odchod z EU a nervózní atmosféra spolu s pochybami, co bude dál, jsou cítit všude kolem. Vazby na evropsky průmysl ochabnou a Londýn také ztratí vliv na rozhodování evropské osmadvacítky například kolem dalšího působení velkých nadnárodních firem, jako je Google nebo Facebook, v Evropě.

Merkelová balancuje nad propastí: Zlomí jí hádka kvůli vracení migrantů vaz?

sinfin.digital