Loď Aquarius jako nový začátek: Převadeči už začali lodě s migranty přesměrovávat na Španělsko

ČTK

raz

Španělská vstřícnost k migrantům z lodi Aquarius velmi rychle rezonuje mezi mafiemi, které převádějí lidi ze subsaharské Afriky do Evropy. Některé z nich okamžitě začaly přesměrovávat část migrantů z hlavní trasy mířící přes Libyi do Itálie na cestu do španělských autonomních měst Ceuta a Melilla na severním pobřeží Afriky. Počet lidí, kteří tam doputují, se podle expertů může v nejbližší době řádově zvýšit a obě města stojí před zásadním problémem. Píše to španělský deník La Razón.

Informace, že se nová španělská vláda rozhodla přijmout více než 600 migrantů z lodi, kterou odmítla Itálie a Malta, okamžitě po internetu doputovala k migrantům i zločincům živícím se jejich transportem. Obrázek Španělska vstřícného k nelegální migraci (ať už je pravdivý, či nikoliv) se promítl do uvažování lidí, kterí se touží dostat ze subsaharské Afriky do Evropy.

Zatímco dosud se poblíž Ceuty a Melilly shromáždilo odhadem asi 1000 lidí odhodlaných dostat se do Španělska přes tato autonomní území, experti odhadují, že v nejbližší době přibude mnoho tisíc dalších.

„Chtěl bych normálně žít, domů se už vrátit nemůžu,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ migrant čekající na azyl v Itálii

sinfin.digital