Největší problém současné EU je nelegální migrace, tvrdí Babiš. Může podle něj za vzestup extremismu

ČTK

raz

Český premiér Andrej Babiš (ANO) zopakoval, že za největší problém současné EU považuje nelegální migraci. V projevu, kterým dnes otevřel třídenní mezinárodní konferenci Pražský evropský summit (Prague European Summit), Babiš řekl, že problémy s migrací způsobily vzestup politického extremismu a vytvořily spory mezi jednotlivými státy. Dodal také, že Česká republika je připravena se na boji proti nelegální migraci podílet.

Babiš, který o nezvládnuté ochraně před nelegální migrací hovoří často, dnes nevybočil z předchozích vyjádření. Mluvil o tom, že Evropa musí být schopná hlídat své hranice. Hlavní odpovědnost podle něj leží na jižních zemích, kam migranti přicházejí. Zbytek Evropy podle něj tyto země musí podpořit. Pro Českou republiku však nejsou cestou migrační kvóty.

O migraci hovořila také eurokomisařka Věra Jourová, podle níž se EU především musí sjednotit. "Ten tlak zastavíme pouze pokud budeme vystupovat jednotně," uvedla. Dodala, že snahou evropských zemí by mělo být, aby lidé z Afriky a dalších zemí měli šanci vést důstojný život, aniž by museli utíkat do Evropy.

Babiš také uvedl, že EU je pro Česko jedinou politickou a ekonomickou perspektivou. Správnou cestou pro Evropu je podle něj snaha o naplnění čtyř svobod - volného pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu. To se dle Babiše nemůže stát, pokud bude Evropa kvůli strachu z migrace uzavírat své vnitřní hranice.

sinfin.digital