Italský ministr vnitra hájí seznamy Romů a deportace. Kritizuje ho i koaliční parner

ČTK

lup

Italský ministr vnitra Matteo Salvini i přes tvrdou kritiku svého pondělního oznámení, že plánuje sčítání Romů a deportaci těch bez dokumentů, na tomto záměru trvá. Uvedl to dnes odpoledne na twitteru. Salviniho za jeho prohlášení o sčítání Romů kritizovala nejen opozice, ale také koaliční partner jeho strany, vicepremiér Luigi Di Maio, který krok označil za neústavní.

"Sčítání Romů a kontrola veřejných výdajů z rozpočtu. Když to navrhovala levice, bylo to dobré, když to navrhnu já, jsem rasista. Neustoupím, budu pokračovat," napsal dnes na twitteru Salvini. V této souvislosti připomněl podobný návrh milánských politiků z roku 2012 na sčítání Romů v tomto městě. Podle deníku Corriere della Sera šlo tehdy o součást projektu, který měl pomoci rodinám s dětmi.

Ochranou romských dětí v osadách, které jejich rodiče neposílají do školy, se v pondělí hájil i Salvini. Politik, který svou předvolební kampani stavěl mimo jiné na protimigrantské politice, v pondělí řekl, že sčítání má ukázat, "kdo a jak tam žije". "Náš cíl je zmapovat situaci v romských táborech," uvedl Salvini. Po evidenci Romů by podle něj úřady v rámci dohod mezi státy vyhostily ty, kteří nemají patřičné dokumenty.

Zemanovi nejde o Pocheho, ale o zahraniční politiku a směřování na východ, říká expert

sinfin.digital