Uprchlíci opět rozdělují Evropskou unii. Babiš chtěl na summit, ale rychle otočil

Marek Hudema

Premiér Andrej Babiš nakonec nebude zastupovat Česko mezi tzv. „zainteresovanými státy“, které se v neděli sejdou v Bruselu na mimořádném minisummitu k migraci. Ačkoli ráno říkal, že na schůzku „určitě poletí“, protože jde o jeho „hlavní agendu“, po jednání s lídry dalších zemí Visegrádské čtyřky otočil. Z lídrů V4 na minisummit podle Babiše nikdo nezamíří, protože by se závěry schůzky tak jako tak nemohl souhlasit. Na konci příštího týdne pak mají schválit šéfové všech států EU rozsáhlou reformu evropského azylového práva. Výsledek jednání bude mít zajímavé důsledky rovněž pro německou politiku a kancléřku Angelu Merkelovou, která hasí koaliční spor o vracení uprchlíků.

Takzvaný minisummit svolal na neděli šéf Evropské komise Jean Claude-Juncker zřejmě na popud Angely Merkelové. Zúčastnit se ho mají kromě německé kancléřky také rakouský kancléř Sebastian Kurz a zástupci Francie, Itálie, Španělska, Řecka, Malty a Bulharska jako současné předsednické země Evropské unie.

Andrej Babiš ještě ve čtvrtek ráno vysvětloval novinářům, že neví, kde vzali, že na schůzce nebude. „Já určitě tam poletím, i když se to týká hlavně států, které samozřejmě jsou v první linii, kudy přicházejí ilegální migranti,“ řekl premiér. Bojovat proti ilegální migraci je podle něj jeho hlavní agenda. Ovšem o pár hodin později překvapil prohlášením, že nikdo z premiérů Visegrádské čtyřky na minisummit nezamíří. Odůvodnil to tím, že s předpokládanými závěry schůzky by premiéři V4 nesouhlasili. 

Podle agentury APA chtějí lídři na minisummitu řešit mimo jiné odpovědnost členských států unie za vyřízení žádostí o azyl a evropskou pohraniční stráž Frontex operující ve Středozemním moři. Česko sice není migrací zasaženo, ale například změny německé azylové politiky by na něj zřejmě bezprostředně dopadly.

Přijdou další migrační vlny a Merkelová je nezastaví, udělala katastrofální kroky, říká Kaiser

sinfin.digital