Řecko se staví na vlastní nohy: Ministři eurozóny se dohodli na dokončení záchranného programu

ČTK

raz

Ministři financí zemí platících eurem se shodli na dokončení záchranného programu pro Řecko, které se po osmi letech pomoci bude moci finančně postavit na vlastní nohy. Během nočního jednání dohodli ministří výši poslední části záchranného programu na 15 miliard eur (přes 380 miliard korun). Atény budou mít zároveň prodlouženu možnost splácet dluhy a úroky o deset let. Podle agentury Reuters to po jednání řekl šéf euroskupiny Mario Centeno.

Řecko, které se s krizí potýká od roku 2010, by podle dohody mělo záchranný program opustit 20. srpna. Aby získalo dostatečnou finanční rezervu a uklidnilo tím trhy, dostane v rámci poslední tranše finanční pomoci 15 miliard eur. Původně se přitom hovořilo o tom, že z celkového objemu 86 miliard schválených v rámci programu zbývá vyplatit okolo 12 miliard.

Ministři se shodli i na desetiletém období úlev, o které bude mít Řecko mimo jiné prodloužené splácení dluhu a platbu úroků, což má zadlužené zemi usnadnit situaci po návratu k finanční soběstačnosti. Zástupci eurozóny se obávali toho, že nedůvěra trhů a vysoká cena peněz, za níž by si Řekové byli nuceni půjčovat, by mohly hospodářskou obnovu země opět zbrzdit.

sinfin.digital