Další problematická loď: Itálie vyzývá Maltu k přijetí dvou set migrantů. Zachovejte se lidsky, žádá

ČTK

raz

Italský ministr vnitra Matteo Salvini dnes požádal Maltu, aby přijala loď německé nevládní organizace Lifeline s více než dvěma sty migrantů z Afriky. Ve čtvrtek přitom italský ministr dopravy Danilo Toninelli oznámil, že migranty přijme Itálie a loď nevládní organizace zadrží. Informovala o tom dnes agentura AP.

„Žádáme lidsky i politicky, aby Malta otevřela jeden ze svých přístavů a nechala ty zoufalé lidi vystoupit z lodi,“ uvedl dnes Salvini. Malta podle AP odpověděla neurčitě, že „se zachová podle zákonů a příslušných dohod“. Mezinárodní právo stanoví, že země musí loď v nouzi přijmout, pokud je její přístav nejbližším přístavem pro záchranu lidí, nebo pokud ji o to požádá kapitán lodi.

Loď Lifeline nalodila přes 200 migrantů začátkem týdne u libyjských břehů i přes varování Salviniho, že ji Itálie nepřijme. Italská a libyjská pobřežní stráž posádce sdělily, ať zůstane v libyjských vodách a počká na loď z Libye. Ve čtvrtek se objevilo na sociálních sítích video, na němž Salvini prohlásil, že Lifeline uvidí Itálii jen na pohlednici a ať si posádka odveze migranty kamkoli jinam. Navečer ale italský ministr dopravy řekl, že migranty převezme italská pobřežní stráž a že loď Lifeline Itálie zadrží.

Uprchlíci opět rozdělují Evropskou unii. Babiš chtěl na summit, ale rychle otočil

sinfin.digital