Minisummit k migraci bez Česka: Předseda komise Tusk se bude Rakouska ptát na spolupráci s V4

ČTK

raz

Předseda Evropské rady Donald Tusk dnes před setkáním s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem ve Vídni řekl, že si chce vyslechnout mimo jiné jeho názor na spolupráci s "přáteli z visegrádské čtyřky" (V4). Kancléř ve čtvrtek jednal s premiéry V4, tedy Česka, Maďarska, Polska a Slovenska v Budapešti. Pár dní před minisummitem k migraci v Bruselu, který svolal předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, rakouský kancléř zdůraznil "vedoucí úlohu" Donalda Tuska jako předsedy unijních summitů.

"On má vedoucí úlohu v Evropské radě, on je ten, který s námi spolupracuje, abychom chránili vnější hranice (EU)," uvedl Kurz na adresu Tuska před jednáním. Předseda Evropské rady zdůraznil, že nehledě na nedělní minisummit připravuje řádný summit evropské osmadvacítky, který se uskuteční příští čtvrtek a pátek.

Nedělního setkání v Bruselu se zúčastní i rakouský kancléř, podle agentury APA byl dnes nicméně zdrženlivý ohledně toho, zda je možné na schůzce dosáhnout shody na řešení migrační otázky. Zájem o účast na nedělním minisummitu, který do Bruselu svolal šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker, projevilo zatím 16 premiérů či prezidentů zemí EU. Premiéři Česka, Maďarska, Polska a Slovenska se na čtvrtečním summitu v Budapešti dohodli, že v neděli do Bruselu nepojedou.

Premiéři V4 nepojedou na minisummit EU, nesouhlasili by se závěry. Určitě poletím, tvrdil ještě ráno Babiš

sinfin.digital