Musíme kontrolovat, kdo do Evropy směřuje, míní Tusk. Chce mluvit o „mezinárodních vyloďovacích platformách“

ČTK

mst

Evropané musí mít kontrolu nad tím, kdo vstupuje na evropské území, to je předpoklad jakékoliv skutečné politiky řešící migrační problematiku. Před čtvrtečním summitem EU to prezidentům a předsedům vlád evropského bloku napsal předseda Evropské rady Donald Tusk.

Lidé v unii si to podle něj přejí nikoli kvůli tomu, že by se z ničeho nic stali xenofoby a chtěli se ohradit zdmi vůči zbytku světa, ale proto, že úkolem každé politické autority je prosazovat právo, chránit území a hranice.

Migrační problematika bude jedním z klíčových témat neformální večeře šéfů států a vlád zemí EU v Bruselu. Přestože jsou nyní počty migrantů mířících do Evropy především z Afriky nejnižší za řadu let, téma opět dominuje domácí politické debatě v mnoha zemích, například v Německu ohrožuje pozici kancléřky Angely Merkelové.

Tusk dnes v dopise připomněl, že čísla příchozích jsou o 96 procent nižší než v době vrcholící migrační krize v říjnu 2015. Ke skutečné ochraně vnější hranice jsou ale zapotřebí některé další kroky, míní předseda Evropské rady.

Chystá se kauza horší než Opencard a tunel Blanka, Praze se mají ztratit miliardy, říká Marvanová

sinfin.digital