Poslední dny do politické smrti Merkelové? Cesta je v „ušmudlaném kompromisu“, říká expert

Eliška Kubátová

Čas na hodinkách Angely Merkelové neúprosně ubíhá. Na hledání „evropského řešení“ migrace má prostor jen do začátku července, kdy má sesterská strana CSU zhodnotit, čeho německá kancléřka dosáhla na summitu EU i mimo něj. Na čtvrteční jednání Evropské rady se tak upíná pozornost právě i v souvislosti s ostrým sporem mezi CDU a CSU, který může skončit rozpadem vlády nejsilnější ekonomiky Evropy. Sama Merkelová ale přiznává, že k celounijní dohodě na summitu nedojde. Je tedy vůbec šance, že se podaří krizi v Německu zvrátit? Podle experta na německou politiku Jakuba Eberleho ano – vedle optimistického tu je ale také scénář, který může skončit černě.  „Je tu velké množství proměnných a Merkelová hraje naráz několik šachovnic, které musí zvládnout,“ říká odborník pro INFO.CZ.

Ostrý spor kvůli vracení migrantů na německých hranicích, který se rozhořel mezi sesterskými stranami CDU Angely Merkelové a CSU Horsta Seehofera, zachvátil Německo před dvěma týdny a hrozí, že může skončit rozpadem těžce sestavované německé koalice.

Kancléřka, která se obává, že pokud přistoupí na Seehoferovy návrhy, spustí v Evropě nekontrolovatelný dominový efekt protiimigračních opatření, si na hledání „evropského řešení“ vyžádala u koaličního partnera dva týdny. Termín stanovený na 1. července se ale neúprosně blíží a Merkelová musí mít brzy v ruce něco, co krizi může zvrátit.

Krize v Německu: Seehofer otevřel hru, kterou řídí jiní. Vláda Merkelové může jít ke dnu, říká expert

sinfin.digital