Babiš má vládu, teď rychle do Bruselu. Čeká ho klíčový summit o migraci i účtování s Macronem

Lucie Bednárová

Prezident Miloš Zeman dopoledne jmenoval druhou vládu premiéra Andreje Babiše. Přesto, že se tak stalo v den připomínky obětí komunismu, za což si aktéři vysloužili kritiku, načasování nemohlo být lepší – alespoň, co se zahraniční politiky týče. Už zítra totiž v Bruselu odstartuje klíčový summit, který se bude věnovat migraci, a ještě před tím se Babiš spolu s dalšími premiéry zemí V4 sejde s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Politici si budou vyříkávat nedávné Macronovy výroky, že země, které odmítnou přijmout migranty s prokázaným nárokem na azyl, musí počítat se sankcemi.

„Chtěli jsme, aby vláda vznikla co nejrychleji. Hlavně kvůli tomu, abychom v zahraniční politice něco udělali,“ řekl krátce po jmenování menšinové vlády ANO a ČSSD premiér Babiš. Česko bylo bez vlády pět měsíců a i přesto, že se o tom otevřeně nemluvilo, podle komentátorů a některých diplomatů to zemi v jednání se zahraničními partnery v Bruselu minimálně nepomáhalo.

Značná úleva dnes byla vidět i na tváři Babiše. Premiér na tiskové konferenci několikrát připomněl, že se v následujících dnech chystá na klíčová jednání v Evropě, a mít doma „stabilní vládu“, byť zatím bez důvěry poslanců, je i proto důležité.

Doufáme, že si to s Macronem vyjasní

Ještě dnes večer Babiš odlétá do Lucemburku, kde se sejde s premiéry sedmi unijních zemí, které se hlásí k liberální frakci ALDE. Kromě nich budou na večeři na zámku Senningen také někteří eurokomisaři včetně české komisařky Věry Jourové. Mluvit se bude o budoucnosti Evropy a hlavních evropských problémech – především ve vztahu k migraci, která země EU silně rozděluje.

Boj s migrací: O čem se jednalo na summitu EU, který Babiš bojkotoval a proč je řešení v nedohlednu?

sinfin.digital