7 největších mýtů kolem chystané reformy autorských práv na internetu

urm

Evropská unie chystá novou směrnici, která má především ochránit autorská práva novinářů na internetu. Nová legislativa už prošla výborem Evropského parlamentu, příští týden o jejím osudu budou rozhodovat všichni europoslanci a na podzim členské státy. Debatu rozproudily především články 11 a 13, které směrnice obsahuje i po hlasování v parlamentním výboru. A jsou to právě tyto články, kolem nichž se šíří největší mýty. Vybrali jsme pro vás ty největší.

Mýtus číslo 1 – Článek 13 bude cenzurovat uživatele - LEŽ

Článek 13 pro uživatele nemění vůbec nic a neklade na ně žádné nároky. Je tomu přesně naopak. Článek 13 zavádí pro uživatele právní jistotu, že mohou na sociálních sítích či na dalších technologických platformách sdílet, co chtějí. Je naopak na společnostech jako Google a Facebook, aby od jednotlivých novinářů, umělců, hudebníků, získali souhlas k publikování autorsky chráněných děl.

Mýtus číslo 2 – Článek 13 bude filtrovat internet – LEŽ

Nikdo filtrovat internet nebude. Jedinou snahou je zaručit, aby takzvané „internetové platformy“ dodržovaly autorská práva. Chráněný obsah přitom bude identifikován na základě tvůrců jednotlivých děl, ponese pak takzvaný digitální otisk. Nejde také o nic nového. Takto například funguje Youtube, byť má celý systém ještě rezervy. Ve zkratce jde o to, aby autoři obsahu dostali za svoje dílo zaplaceno, pokud je jejich zveřejněn na internetu. Legislativa zároveň uvádí, že celý systém musí být přiměřený a nesmí globálně zavádět monitorovací povinnost.

Média hrají o přežití, nenechte je zemřít, apelují vydavatelé na europoslance kvůli diktátu Facebooku a Googlu

sinfin.digital