Summit EU ve slepé uličce. Italové zablokovali kvůli migraci vznikající dohodu

Lucie Bednárová

Pokud nepřijměte naše podmínky ohledně přijímání migrantů, summit EU, který právě nyní probíhá v Bruselu, skončí bez jakékoliv shody i v jiných – už dohodnutých – tématech, jako je třeba obrana, bezpečnost nebo digitalizace. Přesně to řekl ostatním politikům italský premiér Giuseppe Conte na neformální večeři, která se věnuje migraci. O tom, že se bude s Itálií těžké domluvit, už odpoledne zmiňovali diplomaté a hovořil o tom i český premiér Andrej Babiš.

„Představy Itálie jsou absolutně jiné než naše a myslím, že i jiné než Rakouska,“ řekl dnes v podvečer novinářům český premiér Andrej Babiš. Krátce poté v nejvyšších patrech budovy Evropské rady v Bruselu začala neformální večeře, které dominuje právě debata o migraci.

Italská vláda už před konáním summitu varovala, že pokud se jí do závěrečného dokumentu jednání nepodaří prosadit své požadavky týkající se migrace, bude dohodu blokovat. O tom, že se tak stalo, informoval na Twitteru Preben Aaamann, mluvčí šéfa Evropské rady Donalda Tuska, který summitům předsedá. Několik diplomatů posléze potvrdilo, že tou zemí je Itálie.

Babiš se odvrátil od Merkelové. Summit EU rozhodne o jejím osudu

sinfin.digital