Merkelová představila koaličním partnerům svůj plán pro boj s migrací. Co navrhuje?

ČTK, luš

Kancléřka Angela Merkelová v dopisu určeném jejím partnerům v německé vládní koalici představila řadu opatření zaměřených na zpřísnění migrační politiky. Informovala o tom agentura DPA, podle které se Merkelová snaží zabránit eskalaci vládní krize. Kancléřka mimo jiné oznámila, že od 14 unijních zemí získala příslib dohody o urychleném vracení migrantů; mezi těmito zeměmi je uvedeno i Česko, ale premiér Andrej Babiš možnost takové dohody důrazně vyloučil.

Z osmistránkového dopisu podle DPA vyplývá, že žadatelé o azyl zaregistrovaní v jiných členských zemích EU by měli být v Německu umísťováni do speciálních center, ve kterých by prošli zrychleným řízením a ze kterých by se nesměli vzdalovat.

V listu se rovněž uvádí, že Merkelová získala od 14 zemí - Česka, Maďarska, Polska, Belgie, Dánska, Estonska, Finska, Francie, Litvy, Lotyšska, Lucemburska, Nizozemska, Portugalska a Švédska - politický příslib dohody o urychleném navracení migrantů z Německa do toho státu EU, kde byli zaregistrováni. Praha a Budapešť ovšem vzápětí takovou interpretaci popřely.

USA zvažují stažení desetitisíců vojáků z Německa. Reálná hrozba, nebo jen Trump blafuje?

sinfin.digital