Něměcká vládní krize: Seehofer zvažuje kvůli sporům o migraci rezignaci, rozhodnout se chce dnes

ČTK

luš

raz

Vyřešení německé vládní krize kolem migrace se prozatím odkládá. Německý ministr vnitra a šéf Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer chce dnes ještě vést jednání s vedením CDU a pak se rozhodne, zda podá demisi. Uvedl to Seehofer, který tak potvrdil dřívější informaci agentury DPA. Spor o migraci se sesterskou Křesťanskodemokratickou unií (CDU) kancléřky Angely Merkelové ohrožuje německou vládní koalici.

Horst Seehofer nabídl v neděli svým kolegům z CSU překvapivě rezignaci jak z čela strany, tak i odstoupení z funkce ministra vnitra. "Ano, řekl jsem, že nabídku obě své funkce, že to udělám v příštích třech dnech," řekl dnes časně ráno. Agentura DPA s odvoláním na zdroje uzavřeného jednání CSU v Mnichově uvedla, že nejužší vedení CSU se snažilo Seehofera přesvědčit, aby demise nepodával. Maratonské jednání, které trvalo přes osm hodin, bylo přerušeno a vedení strany se Seehoferem konzultovalo. Seehofer chce dnes vést krizová jednání se špičkami CDU a poté se rozhodnout, zda odstoupí.

Rovněž CDU v neděli jednala o migrační politice. Mluvčí strany ale dnes časně ráno oznámila přerušení jednání, které má pokračovat dnes v Berlíně v 08:30.

Klíčový summit pro Německo a Itálii. Podaří se jim krizi zažehnat i na domácí scéně?

sinfin.digital