Bezpečný přístav Španělsko? Země přijímá další lodě s uprchlíky, nápor ale zvládá s vypětím sil

IvM

Je to sotva pár týdnů, co se na Španělsko upínala pozornost kvůli jeho přístupu k migraci. Země v polovině června přijala lodě s uprchlíky, které za velké mediální pozornosti dříve odmítla Itálie. Vstřícný postoj Madridu byl v ostrém kontrastu k rezolutní politice nové italské vlády. Španělsko uprchlickou krizí v těchto týdnech není zasaženo o nic méně než Itálie, přesto chystá i vstřícné a humánní kroky vůči běžencům. Situaci v jihoevropské zemi zmapovali novináři britského serveru The Guardian.

Před dvěma týdny Španělsko za značné pozornosti Evropy přijalo záchranou loď Aquarius a další plavidla s celkem 630 lidmi zachráněnými u libyjského pobřeží. Migranti měli za sebou dlouhou plavbu, během které se jich odmítla ujmout Malta i Itálie. Před branami španělské Valencie na ně čekalo na 400 tlumočníků, téměř 2000 pracovníků Červeného kříže a ohromný nápis se slovy „Vítejte doma“ v pěti různých jazycích.

Situaci sledoval i duchovní Gabriel Delgado z přístavního města Cádiz nedaleko Gibraltaru. Mísil se v něm pocit štěstí, ale i frustrace a úzkosti. „Činnost španělské vlády, pokud jde o loď Aquarius a vzhledem k tomu, co se děje ve Středozemním moři, je naprosto v pořádku,“ řekl pro Guardian kněz, který pracuje s migranty už 25 let.

Musíme Zemanovi ukázat limity a žalovat ho, Babiš se ho už nemusí bát, říká místopředseda ČSSD

sinfin.digital