Krize zažehnána. Merkelová a Seehofer našli kompromis ohledně migrace, koalice asi přežije

ČTK

lup

Německá kancléřka Angela Merkelová a ministr vnitra Horst Seehofer našli kompromis ve sporu o řešení migrace. Hrozilo, že ministr, který je setrvalým kritikem kancléřky, odejde z kabinetu a koalice nakročí k rozpadu. Seehofer ale později potvrdil, že je dohoda na udržitelném řešení migrace. V jejím rámci mají vzniknout tranzitní centra pro migranty v Bavorsku na hranicích s Rakouskem.

Německá média v průběhu večera informovala o překvapivě dosažitelném kompromisu. Jedná se o shodu na pohraničních zónách či centrech v Bavorsku, kde by nelegální migranti byli zadrženi, zatímco by se ve zrychlené proceduře rozhodovalo o jejich dalším osudu.

Merkelová s tímto plánem souhlasila a později na tiskové konferenci řekla, že kompromis počítá s tím, že migranti umístění v tranzitních střediscích budou vraceni do země první registrace až po dohodě s dotčenými státy. Pokud taková úmluva existovat s danou zemí nebude, chce Německo další postup s vracením migrantů řešit v rámci dohody s Rakouskem.

Spolu s tím má být zřízen zvláštní režim na německo-rakouské hranici, který by zamezil vstupu migrantů, kteří již byli registrováni v jiné unijní zemi.

Seehofer po více než čtyřhodinovém jednání s kancléřkou prohlásil, že ve funkci ministra vnitra zůstává. V neděli přitom jako jedno z řešení navrhl svou rezignaci. "Dohodli jsme se," prohlásil. Kompromis je podle něj udržitelným řešením migrační otázky. Ačkoli neznamená automaticky záchranu celé koalice ani to, že by mezi politiky odteď vládla jen naprostá shoda a harmonie.

Dohoda místo vyhrocení sporů

Bavorský premiér Markus Söder v průběhu dne prohlásil, že CSU nechce ohrozit stabilitu německé vlády a ani unii s CDU. Uchování sesterského vztahu mezi CDU a CSU si přeje i Merkelová, která partnerství obou stran označila podle DPA za osudové a za natolik cenné, že se při hledání shody vyplatí jakékoli úsilí.

K rychlému vyřešení sporu, který má negativní dopad na německé akcie i na kurz eura, vyzvala také šéfka koaličních sociálních demokratů SPD Andrea Nahlesová, se kterou se Merkelová se Seehoferem chtějí po jednání stran unie sejít. Postoj sociálních demokratů, se kterými unie CDU/CSU tvoří vládní koalici, ale zatím znám není. Nahlesová navíc během dne upozornila na to, že není možné automaticky počítat s tím, že sociální demokraté kompromis mezi CDU a CSU v azylovém sporu podpoří. Zdůraznila, že SPD trvá na dodržení koaliční smlouvy.

Hrozí pád Merkelové? 5 scénářů, které může přinést odstoupení ministra vnitra

sinfin.digital