Europoslanci se pustili do migrační dohody: Je vágní, nic moc nemění

ČTK

raz

Evropští poslanci dnes na plenárním zasedání ve Štrasburku kritizovali nedávnou migrační dohodu šéfů států a vlád zemí Evropské unie. Zástupci jednotlivých frakcí s výjimkou lidovecké se shodli na tom, že závěry unijního summitu z minulého týdne jsou příliš nekonkrétní. Evropští lídři se na něm vyslovili mimo jiné pro efektivnější kontrolu vnějších hranic, zřizování záchytných středisek mimo EU a na základě dobrovolnosti i v členských zemích.

"Máme tendenci oslavovat vítězství, která přitom nepřinesla mnoho pokroku, a poslední summit na tom moc nezměnil," prohlásil zástupce sociálnědemokratické frakce Udo Bullmann. Evropa potřebuje progresivní vedení, ale tím současná Evropská rada není, řekl europoslanec ve svém projevu, jemuž v parlamentu naslouchal předseda rady neboli unijních summitů Donald Tusk.

Místopředseda konzervativní frakce Fitto Raffaele konstatoval, že se sice nezměnilo nic, ale "alespoň nenastal úplný rozkol". Kritizoval skutečnost, že přijímací centra na území EU mají být dobrovolná. Migrační dohoda je podle něj příliš obecná a Evropská rada pouze "přichází s deklaracemi". "Unie nemá odvahu ani vůli situaci zvládnout, národní státy jsou příliš egoistické," dodal.

Česko může přijmout 50 uprchlíků. Lidovecká europoslankyně chce pomoci osiřelým dětem

sinfin.digital