Německý plán vracet migranty u Rakušanů narazil: Nikdo s námi nemluvil, nic nevíme, zní z tamní vlády

ČTK

lup

Německý plán, domluvený počátkem týdne v Berlíně jako kompromisní řešení domácího politického sporu o přístup k migraci, překvapil rakouskou ministryni zahraničí Karin Kneisslovou. Šéfka diplomacie nynější předsednické země EU to dnes řekla novinářům ve Vídni, kde bude o plánu na zřízení center u německo-rakouské hranice ve čtvrtek s kancléřem Sebastianem Kurzem jednat německý ministr vnitra Horst Seehofer.

"Zatím ani já ani jiní členové vlády nemáme přesnější informace. Nevíme, co přesně se věcí míní, jaký přístup k tomu bude mít německá vláda," komentovala dnes před novináři Kneisslová oznámený plán, kterým se německá kancléřka a šéfka křesťanských demokratů CDU Angela Merkelová snaží urovnat hluboký a vládu ohrožující spor s předsedou partnerské bavorské CSU a ministrem vnitra Seehoferem.

Německá kancléřka v pondělí souhlasila se zřízením tranzitních center na hranicích s Rakouskem, odkud budou migranti registrovaní v jiných zemích EU rychle vraceni právě tam.

Detaily plánu by měl s rakouským kancléřem ve čtvrtek probrat právě Seehofer. Vídeň už ale varovala, že pokud by věc znamenala faktické uzavření hranic, přijme svá vlastní opatření.

Kneisslová poznamenala, že o novém vývoji zatím nehovořila se svými partnery v Itálii, předpokládá ale, že kancléř Kurz je kvůli této věci v kontaktu s italským premiérem Giuseppem Contem.

Rakouský ministr dopravy Norbert Höfer novinářům řekl, že v situaci, kdy by Německo svůj plán na hranicích s Rakouskem spustilo, je "logickou reakcí" jeho vlády start podobných opatření. "Jinak se staneme zemí, která se bude muset postarat o všechny, kdo tady uvíznou," řekl.

Také Höfer ve středu neskrýval, že rakouská vláda má kolem německých záměrů jen málo informací. Rakouský ministr dopravy dnes také - podobně jako tyrolský hejtman Günther Platter - upozornil, že případné kontroly v exponovaném brennerském průsmyku mezi Rakouskem a Itálií by se dotkly nejen nákladní dopravy, ale také velkého počtu turistů, včetně těch německých.

sinfin.digital