Merkelová zachránila vlastní kůži, EU bez bariér ne. Rakousko i Itálie dál chtějí přivřít své hranice

lup

Pondělní dohoda německých koaličních stran dala do pohybu nebezpečný trend. Kancléřka Angela Merkelová kompromisem ohledně toho, jak bude spolková republika nakládat s nelegálními migranty, nejspíš zachránila vlastní koalici i politickou kariéru. Současně – a poměrně paradoxně – se ale může stát tou, která stála u začátku konce Evropy bez hraničních kontrol. Německý plán na vracení migrantů od hranic i s odstupem dní obestírají nejasnosti a Rakousko s Itálií, na které by kompromis vytvářel tlak, nadále vzkazují, že se nebudou zdráhat udělat to samé. Jinými slovy: na obzoru je dominový efekt, kterého se Merkelová tak obávala, a čas běží.

Hodnoceno zpětně, bude to nejspíš draze vykoupený kompromis. Kancléřka Merkelová si tentokrát se svoji pověstnou taktikou vysedět a vyvzdorovat si kýžený výsledek nevystačila. Tlak a politikaření ministra vnitra Seehofera ji donutily k nechtěné dohodě založené na ústupcích. Výsledkem je cosi, co oba tábory podávají jako svoji výhru, ale to je zatím velmi odvážná interpretace.

Merkelová přistoupila na to, že na hranicích s Rakouskem vzniknou centra, kde budou migranti zadrženi, než se rozhodne o jejich dalším osudu. Ti, kteří se registrovali v jiné zemi EU, mají rovnou odsud být vraceni. Merkelová věří, že by lidé v centrech nebyli zavření déle než dva dny. A zatímco se na ní na domácí scéně snaší další kritika, dodává, že postup v řešení otázky migrace rozhodne o trvání EU.

Německá dohoda o migraci je nekonkrétní. Může dopadnout i na Česko, varuje expert

sinfin.digital