Případ Čecha zabitého v Británii: Evropský soud zamítl stížnost rodiny, verdikt je konečný

ČTK

raz

Evropský soud pro lidská práva zamítl stížnost na Velkou Británii, kterou k němu podala rodina Čecha  Zdeňka Makara zabitého v roce 2016 v Londýně. Verdikt je konečný. Britská justice totiž zprostila Raymonda Sculleyho, který českého občana ubil řetězy, obžaloby ze zabití i z vraždy. Proti rozsudku se k štrasburskému soudu odvolala Makarova sestra.

Jednatřicetiletý Makar, který podle sestry žil v Británii více než deset let, se podle vyšetřovatelů krátce před smrtí nepohodl poblíž svého londýnského bydliště se skupinou mladíků na kolech. Situaci se snažil uklidnit, avšak tehdy devětadvacetiletý Sculley na něj podle záběrů bezpečnostní kamery zaútočil řetězem na kolo s bezpečnostním zámkem a zasadil mu několik ran do hlavy. Čech podle pitvy zemřel v důsledku vykrvácení. Pachatel se u soudu hájil tím, že jednal v sebeobraně.

Česká republika proti zproštění obžaloby důrazně protestovala a požadovala revizi či nové projednání případu stejně jako tisíce lidí v internetové petici. To není nicméně v britském soudním systému možné.

sinfin.digital