Reformu autorského práva zoufale potřebujeme, říká Svoboda. Polčák popsal tlak lobbistů

lup

Boj o podobu médií, internetu a autorských práv vstoupil čtvrtečním hlasováním v Evropském parlamentu do nové fáze. Europoslanci zatím nepodpořili směrnici, která by novinářům zajistila ochranu díla před monopolem technologických gigantů, jako jsou Facebook a Google, kteří v současnosti na cizím obsahu vydělávají a nenesou za něj odpovědnost. „Nová pravidla zoufale potřebujeme,“ říká k tomu český europoslanec Pavel Svoboda. Jeho kolega Stanislav Polčák dodává, že současný systém, kdy se firmy „beztresně přiživují“ na cizím, není v právním státě možný.

Návrh směrnice budí už týdny velké emoce a stal se předmětem masivního lobbingu ze strany technologických gigantů a internetových aktivistů. V pozadí je kampaň firem jako Google a Facebook namířená v důsledku proti novinářům, kterou napříč Evropou podporují pirátské strany.

„Hlasování o návrhu směrnice o autorském právu bylo nejen v ČR zpolitizováno na nejvyšší úroveň. Údajně jsou ohroženy hodnoty jako svoboda internetu, právo na informace a přístup ke kulturním statkům. Ostatně, že svobodný internet je ohrožen, slyšíme už minimálně 20 let a opak je pravdou,“ popisuje atmosféru a tlak ze strany odpůrců směrnice v reakci na včerejší hlasování český europoslanec Stanislav Polčák. Někteří z jeho kolegů dostali v uplynulých týdnech i desítky tisíc mailů a výjimkou nejsou ani výhrůžky smrtí. „I já jsem obdržel osobní výhrůžky,“ potvrzuje Polčák.

7 největších mýtů kolem chystané reformy autorských práv na internetu

sinfin.digital