Dusno v britské vládě: Ministr pro brexit s okamžitou platností rezignoval, nesouhlasil s Mayovou

ČTK

raz

Britský ministr pro odchod z Evropské unie David Davis s okamžitou platností rezignoval. Svého úřadu se vzdal po sporu s premiérkou Theresou Mayovou ohledně jejího návrhu na podobu vztahů Spojeného království s EU poté, co země příští rok blok opustí. Ve svém rezignačním dopise dnes podle agentury Reuters mimo jiné uvedl, že kvůli politice Mayové se Londýn ocitne v "lepším případě ve slabé vyjednávací pozici" a bude nucen činit další ústupky.

Parlament navíc podle Davise nezíská po brexitu zpět z Bruselu některé pravomoci. Takové vyhlídky jsou "spíše iluzorní než reálné", uvedl Davis. Připomněl, že s úřadem předsedkyně vlády se v uplynulých měsících neshodl v řadě otázek týkajících se brexitu. Podle něj je "méně a méně pravděpodobné", že se vládě podaří uvést do praxe výsledek referenda z roku 2016, v němž se Britové vyslovili pro odchod z EU.

Mayová v reakci na Davisovu demisi podle Reuters uvedla, že jeho odchodu lituje. Dodala, že vyjednávací pozice britské vlády je v souladu s výsledkem referenda i volebním programem konzervativců, v němž strana slibovala odchod z jednotného trhu i celní unie. Podle ní také není pravda, že by parlament nezískal po brexitu zpět kontrolu nad britskými zákony. Vláda musela učinit nějaký krok, aby mohla nastat fáze podrobnějších jednání o budoucích vztazích Londýna a Bruselu, dodala Mayová.

Za kampaň pro brexit ruské zlaté doly. Smyčka kolem kontroverzního finančníka Bankse se stahuje

sinfin.digital