Chaos v britské vládě? Opozice jde po odchodu ministra pro brexit tvrdě po Mayové

ČTK

raz

Poslanci opoziční britské Labouristické strany včetně jejího šéfa Jeremyho Corbyna označují rezignaci dosavadního ministra pro odchod Spojeného království z Evropské unie Davida Davise za důkaz chaosu ve vládě konzervativní premiérky Theresy Mayové. Podobný názor zastávají i liberální demokraté či skotská premiérka Nicola Sturgeonová. Naopak postoj vládních konzervativců není jednotný. Zatímco Mayová s důvody Davisova odchodu nesouhlasí, příznivci takzvaného tvrdého brexitu, tedy naprosté odluky s EU, rezignaci přivítali jako páku na premiérku a brexitová jednání.

"Rezignace Davida Davise v této klíčové době ukazuje, že Theresa Mayová nemá už žádnou autoritu a že není schopná brexit uskutečnit," uvedl šéf labouristů Jeremy Corbyn.

Labouristický poslanec David Lammy označil Davise za člověka, který nedokázal převzít odpovědnost a který je zodpovědný za nynější situaci, kterou poslanec označil za kolosální chaos. O chaosu hovořil také labourista Ian Lavery. "Je to naprostý chaos. Theresa Mayová už nemá žádnou autoritu," tvrdí Lavery.

ZAHRANIČNÍ TISK: Angela prý dluží Donaldovi za obranu a izraelští zpravodajci pomáhají Maďarsku

sinfin.digital