Britské zemětřesení ve vládě: V kabinetu končí i ministr zahraničí Boris Johnson

raz

Britský ministr zahraničí Boris Johnson končí ve funkci, oznámila to britská média. Během posledních 24 hodin je už třetím členem kabinetu Theresy Mayové, který oznámil rezignaci kvůli nesouhlasu s postupem premiérky v otázce odchodu Velké Británie z Evropské unie.  Včera večer informoval o odchodu také ministr pro brexit David Davis, toho dnes nahradil ve funkci politik s českými kořeny Dominic Raab. 

Premiérka Mayová v pátek prosadila ve svém ostře rozděleném kabinetu kompromis, co se týče brexitu. Johnosn se ale podle listu The Guardian po poradě s přáteli a spojenci rozhodl, že ho nepodpoří a že z vlády raději odejde.

Jeho rezignaci už úřad premiérky v Downing Street potvrdil. „Premiérka dnes odpoledne přijala rezignaci ministra zahraničí Borise Johnsona. Jeho nástupce brzy oznámíme. Premiérka Borisovi poděkovala za jeho dosavadní práci."

Odchod Johnsona, krátce po rezignaci ministra pro brexit, značí stále hlubší krizi okolo Mayové. Premiérka v tuto chvílí přednáší projev ve Westminsteru. Pokud by jí 48 poslanců do té doby vyjádřilo písemně nedůvěru, mohla by čelit hlasování o dalším osudu její vlády. 

sinfin.digital