Britský ministr udeřil kvůli brexitu na kolegy: Podpořte Mayovou, nebo jděte z vlády

ČTK

nek

Britský ministr spravedlnosti David Gauke  vyzval své kolegy, aby podpořili premiérku Theresu Mayovou, nebo aby vládu opustili. Prohlásil to v rozhlasové stanici BBC Radio 4. Mayová, která po rezignaci ministra pro odchod z Evropské unie Davida Davise a šéfa diplomacie Borise Johnsona předsedá zasedání kabinetu v novém složení, trvá na jednotné podpoře svého brexitového plánu.

„Je správné, aby kabinet podpořil premiérku a aby hovořil jedním hlasem. Pokud to lidé neudělají, pak je jistě čestné odejít,“ řekl Gauke. Dodal, že ho rezignace Johnsona a Davise překvapily, neboť během pátečního zasedání v premiérčině venkovském sídle Chequers, kde byl brexitový plán dohodnut, panovala uvolněná atmosféra.

Gauke odmítl Johnsonův názor, že Spojené království se stane kolonií EU. Ministr spravedlnosti totiž tvrdí, že britský parlament bude moci rozhodovat, zda přijme budoucí unijní regulace.

Pokud jde o dojednání podmínek odchodu z EU, vyžádá si to podle Gaukeho ústupky obou stran. Jedině tak podle něj může vzniknout dohoda, která bude v nejlepším zájmu Británii i evropské sedmadvacítky. Zároveň varoval, že je nadále možné, že vyjednávání skončí bez dohody, což by bylo pro zemi bolestivé.

sinfin.digital