Seehofer představil kuchařku pro zvládání migrace: 4 kameny úrazu, které jeho plány hatí

ekb

V posledních čtyřech týdnech mluvila o plánu pro zvládání migrace z dílny německého ministra vnitra Horsta Seehofera celá Evropa, k dokumentu se však dostali jen ti nejzasvěcenější a zbytek tápal. Dnes konečně nastal den, kdy se veřejnost o Seehoferově 63bodovém „Masterplanu“ dozvěděla víc. Některé jeho návrhy, kvůli kterým se těžce otřásla koalice, jsou ale velmi těžko realizovatelné. Co Seehofer chce a co mu stojí v cestě?

Odpor koaličních partnerů k tranzitním centrům

Německý ministr vnitra a šéf bavorské CSU dnes během představování plánu zopakoval, že by na německo-rakouské hranici měla v budoucnu vzniknout „tranzitní centra“ pro migranty. Právě Seehoferův požadavek, aby byli migranti registrovaní v jiné zemi EU okamžitě vraceni od německých hranic, před třemi týdny zažehl spor, který hrozil rozpadem vládní koalice a sedmdesátileté spolupráce mezi sesterskými stranami CDU a CSU.

Krizi se podařilo zažehnat až minulý týden, kdy se vládní strany CDU, CSU a sociální demokraté (SPD) dohodly na zpřísnění migrační politiky, které mimo jiné počítá s rychlejším vracením migrantů do ostatních unijních zemí, kde se poprvé registrovali. Návrh na zřízení tranzitních center ale SPD smetla ze stolu s tím, že žádné „uzavřené tábory“ nehodlá akceptovat.

Klíčový summit pro Německo a Itálii. Podaří se jim krizi zažehnat i na domácí scéně?

sinfin.digital