Itálie nechce přijímat uprchlíky vrácené z pohraničí. Odmítla další loď s běženci

ČTK

nek

Itálie nebude zpátky přijímat migranty vrácené z německo-rakouské hranice. Řekl to italský ministr vnitra Matteo Salvini v rozhovoru s italským deníkem Il Messaggero. Premiér Giuseppe Conte v rozhovoru s deníkem La Stampa zopakoval požadavek, aby migranti zachránění ve Středozemním moři byli přerozděleni mezi různé země EU. Itálie mezitím podle agentury Reuters odmítla další loď s běženci.

„Pokud by nám Rakušané a Němci pomohli uzavřít vnější hranice EU, místo aby nám posílali zpět migranty, učinili bychom krok kupředu,“ řekl Salvini římskému listu Il Messaggero.

„Rakousko a Německo hájí své zájmy. Sejdeme se v Innsbrucku, abychom našli shodu,“ řekl ministr, který je zároveň šéfem protiimigrační strany Liga, s výhledem na čtvrteční setkání unijních ministrů vnitra v tyrolské metropoli. Salvini však ještě jednou zdůraznil, že jeho země v žádném případě nebude zpátky přijímat migranty, kteří se vydali dál na sever. „To je to poslední, co by mohlo nastat,“ řekl politik.

„Máme ještě ověřit 130.000 žádostí o politický azyl a 300.000 žádostí o italské občanství. V italských přístavech bylo ubytováno 164.000 údajných uprchlíků. Udělali jsme víc než kterákoli jiná země. Teď je s tím konec, na řadě jsou ostatní,“ prohlásil Salvini.

sinfin.digital