Dohoda o vracení migrantů s Itálií je na spadnutí, chlubí se německý ministr vnitra. Řím má ale podmínky

ČTK

lup

Německo a Itálie uzavřou do konce července, anebo počátkem srpna smlouvu o vracení žadatelů o azyl, informoval německý ministr vnitra Horst Seehofer po setkání se svým italským protějškem Matteem Salvinim v Innsbrucku. Ve stejnou dobu projednají Berlín a Řím otázku pátracích a záchranných prací na moři. Salvini zdůraznil, že Itálie nepřijme jediného uprchlíka, dokud Evropa nebude bránit své vnější hranice.

Shoda panuje na rychlejším vracení migrantů do té země EU, kde se poprvé zaregistrovali. Dotyční mají být do příslušných zemí vraceni pokud možno do 48 hodin. Seehofer trvá na zřízení takzvaných tranzitních center na německo-rakouské hranici, jak se na tom dohodla jeho CSU s partnerskou CDU kancléřky Merkelové v rámci urovnání koaliční krize.

Salvinimu, který vede krajně pravicovou Ligu, jednu ze dvou koaličních stran populistické vlády, se podařilo prosadit nekompromisní migrační politiku. Itálie minulý měsíc uzavřela své přístavy lodím zahraničních nevládních organizací. které se podílejí na pátracích a záchranných pracích ve Středozemí. Razantní postup italské vlády rozvířil unijní debatu o migraci.

sinfin.digital