Britská vláda zveřejnila plán brexitu, kritici do ní šijí kvůli kompromisům

ČTK

mst

Britská vláda má zájem na volném pohybu vzdělaných a nadaných osob mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií a studentům z unie umožní v zemi studovat. Vyplývá to z dnes zveřejněného plánu na podobu vztahů s EU po odchodu Británie z evropského bloku. V téměř 100stránkovém dokumentu vláda uvádí, že občané EU nebudou potřebovat k turistickým cestám víza a že budou moci v Británii uzavírat dočasné pracovní smlouvy. Jádrem plánu je podle agentury Reuters zachování úzkých vazeb s unií, především pak volný pohyb zboží. Naproti tomu pro služby, které jsou jedním z motorů britské ekonomiky, plán předpokládá určitou flexibilitu, což v zásadě povede k omezenému přístupu na unijní trhy.

S kompromisním návrhem nesouhlasí řada politiků Konzervativní strany premiérky Theresy Mayové, kteří zastávají myšlenku takzvaného tvrdého brexitu, tedy úplné odluky od unijních struktur. Nespokojené je také vedení londýnské City, tedy finančního centra země, které vládní návrh označuje za odklon od co nejužších vztahů s EU.

„Dnes zveřejněný brexitový plán je skutečnou ranou pro britské finančnictví a s tím související sektor služeb,“ prohlásila Catherine McGuinnessová ze správy City. „S volnými obchodními vztahy k Evropě bude sektor financí a služeb méně schopen vytvářet pracovní místa, generovat daně a podporovat růst napříč hospodářství. Je to prosté,“ dodala.

Babiš Malou obětoval a náhradník je jen dočasný, hlasování o vládě by se mělo odložit, říká Pospíšil

sinfin.digital