Španělsko musí splnit migrační kvóty, vyzval ho k tomu soud

ČTK

mst

Španělská vláda splní kvótu pro příjem migrantů z Řecka a Itálie, kterou v roce 2015 slíbilo Španělsko v rámci Evropské unie. Řekl to dnes španělskému rozhlasu Onda Cero ministr zahraničí Josep Borrell. Ve středu ke splnění kvóty vyzval vládu španělský nejvyšší soud. Podle deníku La Vanguardia jde o první verdikt soudu evropské země, který takto vyzval vládu ke splnění migrační kvóty v rámci EU. Kvóty z roku 2015 nesplnila řada zemí unie.

Nejvyšší soud španělské vládě ve středu vytkl, že měla od září 2015 do loňského září přijmout 19.449 migrantů z Itálie a Řecka. Těmto zemím měly ostatní státy EU takto pomoci s masovými přílivem běženců. Španělsko ale podle soudu přijalo z dané kvóty jen asi 13 procent migrantů.

Také nový španělský premiér Pedro Sánchez dnes novinářům řekl, že jeho vláda závazek předchozí vlády Mariana Rajoye splní. "Sliby se mají plnit a naše vláda už od samého začátku ukázala empatii a vstřícnost s ohledem na dramatickou situaci, kterou zažívají tisíce lidí ve Středomoří," uvedl Sánchez. Jeho vláda, která je v úřadu teprve měsíc, v červnu přijala přes 600 migrantů z lodi Aquarius, které odmítla Itálie a Malta.

Babiš Malou obětoval a náhradník je jen dočasný, hlasování o vládě by se mělo odložit, říká Pospíšil

sinfin.digital